# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

Schaduwvlucht

Mirjam van der Vegt

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Thema: Verleden
Jaar: 2011
Categorie:

Beschrijving

Hannah, een jonge makelaar, wordt achtervolgd door herinneringen aan de verdrinking van een jong meisje, waarin zij een rol speelde. Maar ze kan niet terughalen wat er werkelijk is voorgevallen. Met drie andere vrouwen gaat Hannah een week naar een klooster voor bezinning. Ze vindt in het klooster niet de rust waarnaar ze op zoek is, maar wel de wijze jonge monnik Daniƫl, tot wie ze zich op onverklaarbare wijze aangetrokken voelt.
Een nachtelijke gebeurtenis zorgt voor een omslag in haar leven en dat van Daniƫl. Ze vertrekt richting Afrika in de hoop alle schepen achter zich te verbranden. In de krottenwijken ontmoet ze de wijze oude moeder Moria, die haar de ogen opent voor haar verleden.
Maar durft ze dat verleden ook onder ogen te zien?

Een eigentijdse debuutroman over een jonge vrouw die, achtervolgd door een
onopgelost raadsel uit haar verleden, wanhopig op zoek is naar rust.

1 recensie/beoordeling van Schaduwvlucht

  1. Martijn

    Martijn

    Je zou Mirjam van der Vegt ambassadeur van de stilte kunnen noemen, met initiatieven als de Stiltetour, en de publicatie van een Stiltedagboek. In haar debuutroman Schaduwvlucht uit 2009 legde ze hier min of meer de basis voor. Stilte speelt een centrale rol, zowel in de opbouw als in de thematiek van de roman. Inspiratie hiervoor komt onder meer uit de Benedictijnse traditie, waar stilte een wezenlijk onderdeel is, een middel om beter naar God te kunnen luisteren.

    De jonge makelaar Hannah heeft samen met een vriend een succesvol makelaarskantoor opgebouwd. Haar vaak hectische werk zorgt ervoor dat ze weinig tijd heeft om rust te nemen. Dat is grotendeels vluchtgedrag, want rust en stilte is voor haar een bedreiging. Juist dan wordt ze geconfronteerd met iets dat in haar jeugd gebeurd is en waar ze zich nog steeds schuldig over voelt. Wanneer een van haar vriendinnen op de jaarlijkse vakantie die ze met een groepje houden een retraite in een klooster organiseert is ze dan ook niet blij. Waar de anderen mooie ervaringen hopen te vinden in de rust ā€“ de eerste dagen moeten ze verplicht zwijgen ā€“ is Hannah bang om alleen met haar gedachten te zijn.

    Ze ontmoet in het klooster de jonge monnik Daniel, tot wie ze zich al snel sterk aangetrokken voelt. Die spanning wordt groter wanneer Daniel zich als reactie daarop steeds meer terugtrekt. Wellicht ziet ze in hem een gelijke ziel. Ook hij is op de vlucht voor iets uit het verleden, maar hij lijkt al wat verder te zijn in de verwerking hiervan. Wanneer er toch iets tussen hen beiden voorvalt, voelt Hannah zich genoodzaakt alle schepen achter zich te verbranden en vlucht ze naar Zuid-Afrika om daar te gaan helpen in een opvanghuis voor kinderen met aids.

    De auteur laat in haar debuutroman zien hoe je heel je leven last kunt blijven houden van dingen die in je jeugd gebeurd zijn. Maar ook hoe verraderlijk gekleurd herinneringen aan het verleden kunnen zijn. Want langzaam maar zeker verschijnen er haarscheurtjes in het beeld dat Hannah heeft van wat er in haar jeugd gebeurde. Wat is waarheid, en welke rol speelden haar ouders in het hele verhaal? Tegelijk leer je met de hoofdpersoon de waarde van het stilstaan bij vroeger.

    De tweede helft van het boek, over de vlucht naar Afrika, is het sterkst geschreven. De rol van de monnik Daniel, met wie Hannah in het eerste deel kennismaakt, wordt namelijk maar weinig uitgediept. Hij vormt de oorzaak voor Hannahs vlucht, maar waarom dan precies wordt niet heel erg duidelijk. Het blijft gissen wat Hannah precies zag in Daniel, waarom ze zo plotseling door hem geraakt werd.

    Mooi is de uitwerking van het thema stilte in de roman. Pas wanneer je de rust in jezelf gevonden hebt kun je je openstellen om te luisteren, zo leert het verhaal. Daarvoor moet je wel flink aan de slag, want de problemen uit het verleden kunnen diepgeworteld zijn, om met een metafoor uit het boek te spreken. Volledig uitgraven en opnieuw beginnen, is dan de enige uitweg.

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.093 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.