Telefoon vanuit de hemel

Auteur: Mitch Albom

Uitgever: Gideon

Jaar van uitgave: 2015

Onderwerpen: Amerika, Geloof, Verleden

Genre:

Koop dit boek direct online »

Koop via een christelijke boekhandel

Telefoon vanuit de hemel

Op een ochtend gaan in het stadje Coldwater, in de staat Michigan, diverse telefoons over. De bekende stemmen aan de andere kant van de lijn zeggen dat ze bellen vanuit… de hemel. Is dit het grootse wonder van onze tijd? Of is het een wrede grap? Het nieuws over deze vreemde gesprekken verspreidt zich als een lopend vuurtje en van heinde en ver stromen nieuwsgierigen naar Coldwater. Juist in die tijd keert ook de in ongenade gevallen luchtmachtpiloot Sully Harding terug naar Coldwater, vanuit de gevangenis. Hij ontdekt dat zijn dorpsgenoten helemaal in de ban zijn van ‘het wonder’. Zelfs zijn eigen zoontje loopt voortdurend met een speelgoedtelefoon op zak in de hoop van zijn overleden moeder te horen. Het aantal telefoontjes neemt toe. De bewijzen voor een leven na dit leven stapelen zich op. Het stadje, het land, de wereld verandert. Het lijkt wel of alleen Sully vasthoudt aan de overtuiging dat er niets is na dit leven. Vastberaden probeert hij de waarheid achter dit fenomeen boven water te krijgen… Een prachtig, adembenemend verhaal van Mitch Albom over geloof en twijfel, en – vooral – hoop! Mitch Albom schreef eerder onder meer Vijf ontmoetingen in de hemel, Mijn dinsdagen met Morrie en De klokkenmaker.


1 recensie van Telefoon vanuit de hemel

 1. Waardering 4 uit 5

  Martijn

  Hoe zou het zijn, en hoe zou je reageren, wanneer op een dag je telefoon gaat, met als melding op het scherm: ‘onbekend nummer’, en vervolgens de stem van een overleden geliefde door het apparaat klinkt? In de roman Telefoon vanuit de hemel van Mitch Albom gebeurt het bij meerdere personen in het fictieve stadje Coldwater in Michigan, en wisselen geloof en ongeloof over deze telefoontjes zich af.

  Is het ‘het grootste wonder van deze tijd’, of slechts een grap van iemand met een morbide gevoel voor humor? Op een vrijdagochtend in het najaar gaan diverse telefoons in Coldwater af, en klinkt ineens de stem van overledenen weer, vanuit het hiernamaals. Sommigen van hen die een telefoontje krijgen willen het stilhouden, anderen willen het het liefst van de daken afschreeuwen. De voorgangers van de paar kerken in Coldwater komen snel samen om te overleggen hoe ze hier mee om moeten gaan. Zijn de telefoontjes echt? Wanneer het nieuws langzaamaan breder bekend wordt en de media er lucht van krijgt, stroomt het stadje geleidelijk vol met verslaggevers, bedevaartgangers en ook met demonstranten die er juist niet in geloven.

  Een van de mensen die een telefoontje heeft gehad is Jack Sellers, het hoofd van de politie. Zijn enkele jaren geleden in Irak omgekomen zoon Robbie belde, en blijkt ook zijn ex-vrouw te hebben gebeld. Terwijl Doreen het aan iedereen vertelt, zwijgt Jack. Maar waar Doreen op een gegeven moment haar telefoon wegdoet omdat de telefoontjes haar niet de troost geven die ze zoekt – hij komt ondanks de gesprekken toch niet meer terug, en ze wíst hiervoor al dat hij in de hemel was – koestert Jack juist de berichten van zijn zoon.

  Een van de andere hoofdpersonen in de roman is Sully Harding. De luchtmachtpiloot is net terug uit de gevangenis, waar hij zat vanwege een ongeluk met zijn vliegtuig. Hij had wat gedronken in de uren voordat hij plotseling moest vliegen, en dankzij een onoplettende luchtverkeersleider kwam hij bij het landen in botsing met een klein vliegtuigje. De luchtverkeersleider botste vervolgens in verwarring op de auto waar zijn vrouw juist in zat, ze kwamen beiden om het leven. Terwijl Sully in de gevangenis zat, verbleef hun zoontje Jules bij opa en oma in Coldwater. Nu hij weer terug is – en zelf geen telefoontje krijgt van zijn vrouw – weet Sully niet wat hij met het wonder van de telefoontjes aan moet. Wat vertelt hij aan zijn zoontje? De sceptische Sully gaat op onderzoek uit.

  De zoektocht naar zekerheid over een leven na dit leven speelt een grote rol in Telefoon uit de hemel. Wanneer de bewijzen zich lijken op te stapelen komen steeds meer mensen tot geloof, de kerken stromen weer vol. Tegelijk schuilt op de achtergrond de breekbaarheid van een dergelijk geloof dat op wonderen gebaseerd is, een van de redenen waarom de geestelijken in Coldwater in het begin nogal terughoudend zijn met het accepteren van de wonderverhalen.

  Rechtstreeks antwoord uit de hemel op al de vragen die je stelt, wie zou het niet willen? De roman van Mitch Albom laat zien dat echt geloof niet afhankelijk moet zijn van het daadwerkelijk zien van bewijs, iets wat in het Bijbelse verhaal over Thomas ook duidelijk wordt. Zalig zij die niet zien en toch geloven. Albom schreef met Telefoon uit de hemel een intrigerende roman over geloof, hoop, liefde en twijfel. Leuk gedaan is de koppeling met het verhaal van Alexander Graham Bell, de uitvinder van de telefoon. Daarnaast bevat de roman nog meer verwijzingen die diepte geven, zoals de koppeling aan het manna-verhaal dat verwondert maar ook tot vertrouwen oproept: vraag niet meer dan je gegeven wordt, God zal erin voorzien.

Een beoordeling toevoegen