In september verschijnt de nieuwe roman van Joke Verweerd, Vogelvlucht. Een belangrijk thema in de roman is de nasleep van het neerhalen van vlucht MH17, op 17 juli 2014. De roman is een zelfstandig te lezen vervolg op Vindersloon, het actieboekje van de Week van het Christelijke Boek 2015.

Joke Verweerd is niet de enige die het onderwerp MH17 als uitgangspunt voor een roman neemt. Ook A.F.Th. van der Heijden is bezig met een nieuwe roman hierover. Deze zomer is een bewerking van dit nieuwe boek in het NRC als feuilleton te lezen.

Vogelvlucht verschijnt eind september. Van Joke Verweerd werden in Nederland tot nu toe bijna een kwart miljoen boeken verkocht. Twee keer won ze de Publieksprijs voor het Christelijk Boek: in 2005 met Snoeitijd en in 2014 met Retour Rantepao.

Over Vogelvlucht:
Matthy heeft op het laatste moment haar vlucht naar Jakarta gecanceld. Haar vriendin en reisgenoot Annis begrijpt heel goed dat Matthy haar relatie met Sweder voorrang geeft. ‘Zorg dat deze keuze het waard is!’ Annis komt om, vlucht-MH17 wordt neergehaald boven Oekraïne. Matthy realiseert zich dat zij, door voor zichzelf te kiezen, nog leeft.
Alles staat op zijn kop en Matthy zoekt radeloos naar een houvast. Belangen, dromen en verlangens, alles moet opnieuw geijkt worden. De relatie met Sweder doorstaat de vuurproef niet.
Als Boet, de broer van Annis, naar Nederland komt voor het forensisch onderzoek, herkent Matthy zich in zijn verbijstering en verdriet. Zij houden
elkaar overeind, geholpen door hun vrienden Hilly en Siem, en Raf. Vooral die laatste weet in die droeve dagen een glimp van licht te schetsen. Als
Boet na een halfjaar opnieuw naar Nederland komt, zal duidelijk worden of er genoeg puin is geruimd om iets nieuws te bouwen.

Een tweede leven begint als je beseft dat je maar één leven hebt.

‘Hoog in de lucht vliegt een vogel. Kom, neem me mee. Ver hier vandaan.’


Hoi, ik ben Martijn! Op deze site blog ik over (christelijke) romans.

Geef een reactie